Salariile pe vremea lui Ceaușescu

Salariile pe vremea lui Ceaușescu

 În 1988 se dădeau legi clare, în folosul tuturor, fără a exista o discrepanţă atât de mare între minimul pe economie şi venitul maxim realizat!

Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste Romania adopta prezenta lege:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 august 1988 se majoreaza, in mod esalonat, retributiile tuturor categoriilor de personal muncitor, in medie cu 10 la suta, personalul cu retributii tarifare de pana la 2.000 lei lunar beneficiind de o majorare mai accentuata.
(2) Retributia tarifara minima se majoreaza de la 1.500 lei la 2.000 lei lunar, respectiv cu 33 la suta, iar retributia medie nominala pe economie va fi de 3.285 lei lunar.
(3) Majorarea retributiilor personalului muncitor se va realiza prin cresterea retributiei tarifare in medie cu 8 la suta si partii variabile a retributiei in medie cu 2 la suta.
Art. 2. - Majoritatea partii variabile a retributiei se face prin cresterea adaosului de acord, a sporului de vechime si a celorlalte adaosuri la retributie, prin acordarea de stimulente pentru productia de export, prin marirea cotelor de constituire a fondului de participare a oamenilor muncii la realizarea productiei, a beneficiilor si la impartirea beneficiilor, precum si a fondului de premiere anuala.
Art. 3. - In conformitate cu principiile eticii si echitatii socialiste, ca urmare a majorarii retributiilor potrivit prezentei legi, raportul intre retributia minima si retributia maxima pe economie va fi de 1 la 4,70 fata de 1 la 5,35 in prezent.
Art. 4. - (1) Majorarea retributiilor tarifare pentru toate categoriile de personal se face in mod esalonat, pe ramuri si activitati, precum si in functie de nivelul retributiei tarifare avute pana la data majorarii.
(2) In perioada 1 august - 1 octombrie 1988, in cadrul etapei I, se majoreaza, esalonat pe ramuri si activitati, retributiile personalului cu retributii tarifare lunare de pana la 2.000 lei. De aceasta majorare vor beneficia peste 2,5 milioane de oameni ai muncii.
(3) In perioada 1 noiembrie 1988 0 1 ianuarie 1989 in cadrul etapei a II-a, se majoreaza, esalonat pe ramuri si activitati, retributiile personalului cu retributii tarifare lunare cuprinse intre 2.001-2.250 lei. In aceasta perioada va spori retributia a peste 1,8 milioane de oameni ai muncii.
(4) In perioada 1 martie - 1 august 1989, in cadrul etapei a III-a, se majoreaza esalonat pe ramuri si activitati, retributiile personalului cu retributii tarifare lunare mai mari de 2.250 lei, majorare de care vor beneficia peste 3,4 milioane de oameni ai muncii.
Art. 5. - (1) De la 1 ianuarie 1989, cota de constituire a fondului de participare a oamenilor muncii la realizarea productiei, a beneficiilor si la impartirea beneficiilor si la impartirea impartirea beneficiilor se majoreaza de la 2,5-3,0 la suta la 3,0-3,5 la suta din fondul de retribuire planificat.
(2) De la aceeasi data, cota de constituire a fondului de participare a oamenilor muncii la realizarea productiei, a beneficiilor si la impartirea beneficiilor pentru unitatile miniere, de extractie a titeiului si gazelor si de foraj, se majoreaza de la 4,0 la suta la 4,5 la suta din fondul de retribuire planificat.
(3) Pentru unitatile social-culturale, ministere, celelalte organe centrale si locale, precum si pentru institutiile de stat, fondul de premiere anuala se majoreaza, incepand cu data de 1 ianuarie 1989, de la 2,5-3,0 la suta la 3,0-3,5 la suta din fondul de retribuire planificat.
Art. 6. - In vederea majorarii retributiilor personalului muncitor, potrivit prevederilor prezentei legi, fondul de retribuire planificat se suplimenteaza cu 5,8 miliarde lei in anul 1988 si cu 24,4 miliarde lei in anul 1989, iar in anul 1990, cand toti oamenii muncii vor primi pe intregul an retributie majorata, fondul de retribuire majorata, fondul de retribuire suplimentar va fi de peste 29 miliarde lei.
Art. 7. - Persoanele carora li se majoreaza retributiile potrivit prevederilor prezentei legi vor beneficia, in continuare, de drepturile de alocatie de stat pentru copii, stabilite in conditiile legii pana la data majorarii retributiilor. De asemenea, chiriile pentru locuinte, stabilite potrivit retributiilor nemajorate, raman nemodificate.
Art. 8. - Esalonarea majorarii retributiilor, nivelul retributiei tarifare, al indemnizatiei si al altor drepturi de retribuire, pe ramuri si activitati, precum si modul de acordare a unor drepturi in raport cu noile retributii tarifare, se stabilesc prin decret al Consiliului de Stat.
Art. 9. - Consiliul de Ministri impreuna cu ministerele, celelalte organe centrale si comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti vor lua masuri in vederea mobilizarii tuturor colectivelor de oameni ai muncii din intreprinderi si centrale pentru mai buna organizare a intregii activitati, cresterea mai accentuata a productivitatii muncii, ridicarea nivelului tehnic si calitativ al produselor, reducerea cheltuielilor de productie in principal prin reducerea consumurilor de materii prime, materiale, energie si combustibili, valorificarea superioara a tuturor resurselor, care sa conduca la realizarea integrala a prevederilor privind sporirea venitului national si la acoperirea in intregime a fondurilor necesare actiunii de majorare a retributiilor personalului muncitor.
Aceasta lege a fost adoptata de Marea Adunare Nationala in sedinta din 29 iunie 1988.
Presedintele
Marii Adunari Nationale,
NICOLAE GIOSAN

Distribuiți, că altfel cum să se afle!?

Comentarii