Marea inundație din 1813

Marile inudații 1813-1913-... 



În această imagine vedem orașul Cracovia din sudul Poloniei lângă graniță cu Cehia , inundat . Dar această inundație nu este una obișnuită care se poate întâmpla după un uragan sau un ciclon , ci una cu mult mai mare . Uitați-vă la clădirea încercuită din Piața Mare care este pe jumătate scufundată . Domul din mijloc este aproape în întregime acoperit de apă ! Inundația a fost atât de mare încât alte clădiri din apropiere sunt aproape cu totul sub apă ! Deci , ce ar fi putut produce această inundație în 1813 ?

Această inundație a fost cauzată de Marea Inundație Mondială din 1802 în urma unui tsunami de 600 metri înălțime și această fotografie arată apele care s-au retras 11 ani mai târziu , iar clădirile care au fost sub ape încep să apară deasupra .
🤔 Unii oameni au dubii , spunând că aparatul foto a fost inventat ( oficial ) în 1839 , cum să fotografiezi inundația din 1813 ?
Ei bine , aparatul foto a fost inventat mult mai devreme , cu sute de ani înainte , pe vremea tartarilor , și după ce Tartaria a fost decimată și distrusă de Marea Inundație Mondială din 1802 , aparatul foto a fost pur și simplu reintrodus de către paraziții care controlează lumea astăzi . Tot ei au scris falsa istorie care este predată azi în școli .
Așa că , această fotografie a fost făcută de pe acoperișul unei alte clădiri sau mult mai probabil , dintr-un obiect zburător 🚁 ca de exemplu , un balon cu aer cald , care erau foarte obișnuite la acea vreme , de către un individ care a supraviețuit Marii Inundații și a avut aparatul foto la el . Și probabil că mai există și alte multe fotografii originale asemănătoare din toată lumea !
(de Gorgi Shepentulevski)
....

În august 2013, s-au împlinit 200 de ani de la cele mai mari și mai distructive inundații cunoscute în bazinele hidrografice slovace. Inundația a afectat aproape întregul teritoriu al Slovaciei, nord-estul Moraviei, sudul Poloniei. Cele mai afectate au fost bazinele fluviale Váh (Orava, Kysuca), Poprad, Nitra, Hron, Torysa, Hornád, Vistula superioară și mijlocie, Odra. Scopul acestei lucrări este de a mapa urmele inundațiilor care documentează această inundație catastrofală în Slovacia. Semnele de inundații și înregistrările privind inundația din 1813 în bazinul râului Váh sunt caracterizate de o mare diversitate și sunt scrise în modificarea Bernolák în slovacă, în latină, germană și maghiară. Descrierile lor sunt stocate în cronicile municipale și în arhivele statului slovac și maghiar. Inundația din 1813 a devastat întreaga vale a Váh, precum și afluenții săi. Următoarele semne de inundație au fost cunoscute în bazinul râului Vah: satul Dolná Lehota din bazinul râului Orava, hartă istorică din 1817 care acoperă satul Sučany și care arată trei secțiuni transversale diferite ale râului Váh în timpul inundației din 1813, semn de inundație în orașul Trenčín, Semn de inundație în poarta conacului Brunovce, cruce păstrată la bătrânul tei de la Drahovce și unele înregistrări în documente scrise, de ex. satul Cifer. A doua parte a studiului se referă la cartografierea marcajelor de inundații în bazinele râului Hron, Hnilec și Poprad și bazinul râului Vistula din Cracovia. Pe baza documentelor literare și a măsurătorilor efective, rezumăm debitele de vârf atinse în timpul inundațiilor din 1813 în profilul Hron: Banská Bystrica. Potrivit situației recente, vârful viiturii din 1813 a fost cu aproximativ 1,22 m mai mare decât viitura din 1974. Tot în bazinul Popradului se află viitura din august 1813, denumită cea mai devastatoare viitură din ultimii 400 de ani. Poziția marcajului de inundație este cunoscută, dar, din păcate, clădirea a fost îndepărtată ulterior. Nivelul apei în 1813 a fost mult mai mare decât nivelul apei în timpul recentei inundații din iunie 2010. În Cracovia nivelul apei a fost cu 38 cm mai scăzut în mai 2010 decât în ​​timpul viiturii din 1813, dar cu 5 cm mai mare decât în ​​1903 și, de asemenea, mai mare decât toate celelalte inundații catastrofale care au lovit Cracovia în ultimii 200 de ani. Analiza informațiilor documentare este o contribuție la fondul tot mai mare de materiale despre inundațiile pre-instrumentale din Europa Centrală și de Est. Înregistrările pe termen lung ale inundațiilor pot reduce incertitudinea în analizele hidrologice și pot contribui la reducerea pierderilor de vieți omenești și de proprietăți. Unele cazuri istorice pot fi folosite ca analogi ai inundațiilor recente, iar evenimentele recente foarte bine documentate sunt importante pentru înțelegerea complexă a inundațiilor similare din trecut.
Lucrarea a fost elaborată în cadrul implementării proiectului „Centrul de excelență pentru protecția integrată a terenurilor împotriva inundațiilor” (ITMS 26240120004), susținut prin Programul Operațional Cercetare & Dezvoltare finanțat din FEDER.

https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2014EGUGA..1611662M/abstract

............
Întrebare:
- Este poza de mai sus de fapt de la marea inundație din 1913, și nu de la cea din 1813?

Comentarii