[Hystoria] Contribuția Dr. Petru Groza la Marea Unire din 1918.

Contribuția Dr. Petru Groza

la Marea Unire din 1918.

"Prima şedinţă a Marelui Sfat Naţional a început la ora 9, într-una din sălile Tribunalului Albei Iulia. Maniu a preluat controlul şedinţei propunând un proiect de rezoluţie care prevedea înfiinţarea la Sibiu a unui guvern al Ardealului, intitulat Consiliu Dirigent, pe care trebuia să-l conducă el însuşi. Petru Groza s-a arătat foarte nemulţumit de acest plan, pentru că din componenţa Consiliului făceau parte prieteni şi rude ale viitorului prim-ministru. Primul menţionat este nepotul lui Maniu, doctorul Romulus Boilă, propus pentru portofoliul Comunicaţiilor şi Aprovizionării. Înfuriat de propunerile lui Maniu, Petru Groza a cerut, violent, cuvântul pentru a lansa o contrapropunere prin care cere „executarea necondiţionată a hotărârii poporului” adică Unirea necondiţionată cu Vechiul Regat. Maniu şi reprezentanţii mai bătrâni ai intelectualităţii româneşti din Ardeal rămân consternaţi de atitudinea lui Petru Groza care încheie cu fraze categorice. „Prin urmare, domnilor, niciun guvern separat! Hotărârea de ieri a poporului român din Ardeal şi Banat ne impune pentru vecie să avem un Dumnezeu, o Ţară, un Guvern!”"
De menționat curajul atitudinea si devotamentul Tănârului Petru Groza reprezentat al Devei Județul Hunedoara, în proiectu' Rezoluții Marii Uniri de la Alba Iulia!
Ostracizat de către colegii lui mai în vârstră care voiau condiționarea unor Autonomii Regionale(cam ce cer separatistii de azi sîc). S-a văzut cu adevărat cine a fost patriot cu inima și cine a fost patriot din interes.

Mai citește ...

Odihneste-te în pace Maestre

Comentarii